Ελεύθερα μαθήματα από τον Higg

Η ανακάλυψη ενός νέου θεμελιώδους σωματιδίου στον Μεγάλο Επιταχυντή του CERN είναι το τελευταίο βήμα σε μια μακρά αναζήτηση που επιδιώκει να απαντήσει σε ένα από τα πιο διαρκή ερωτήματα της φυσικής: γιατί τα σωματίδια έχουν μάζα; Η πολυαναμενόμενη επιτυχία των πειραμάτων επιβεβαιώνει τις προβλέψεις που έγιναν δεκαετίες νωρίτερα από τον Peter Higgs και άλλους και προσφέρει μια ματιά σε ένα σύμπαν φυσικής πέρα από το καθιερωμένο μοντέλο.

Καθώς ο καθηγητής Peter Higgs συνεχίζει τον εμπνευσμένο ρόλο του στη Σχολή Φυσικής & Αστρονομίας του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, συνεχίζονται τα πειράματα στο LHC (Large Hadron Collider ).

Αυτό το δωρεάν online μάθημα εισάγει τα θεωρητικά εργαλεία που χρειάζονται για να εκτιμηθεί η ανακάλυψη και παρουσιάζει τα στοιχειώδη σωματίδια που έχουν ανακαλυφθεί στις πιο μικρές κλίμακες που έχουν εξερευνηθεί ποτέ. Ξεκινώντας από τις βασικές έννοιες στην κλασσική μηχανική, η ιστορία ξεδιπλώνεται μέσω της σχετικότητας και της κβαντικής μηχανικής, περιγράφοντας τις δυνάμεις, την ύλη και την ενοποίηση των θεωριών οδηγεί σε μια πλήρη κατανόηση με αρωγό τα εργαλεία των μαθηματικών.

Το μάθημα για το μεγαλύτερο μέρος του απαιτεί ένα βασικό επίπεδο μαθηματικών δεξιοτήτων, στο επίπεδο ενός μαθητή Γ’ Λυκείου.

Ορισμένες από τις διαλέξεις βίντεο είναι σημαντικά πιο προχωρημένες και περιλαμβάνουν μαθηματικό υλικό πανεπιστημιακού επιπέδου. Ωστόσο, οι σπουδαστές που αντιμετωπίζουν δυσκολίες με το πιο προηγμένο υλικό, θα πρέπει να μπορούν να απαντούν στα κουίζ για να ολοκληρώσουν επιτυχώς το μάθημα. Μια βασική γνώση της φυσικής είναι χρήσιμη, αλλά δεν απαιτείται.

Μεταξύ των σχεδιαστών του προγράμματος είναι και ο Έλληνας ερευνητής Christos Leonidopoulos

Share This