Βαβυλώνιοι και τριγωνομετρία

Οι επιστήμονες του University of New South Wales (UNSW) του Σίδνεϊ ανακάλυψαν ότι η διάσημη Βαβυλωνιακή πινακίδα από αργίλιο, 3700 ετών, είναι ο παλαιότερος και πιο ακριβής τριγωνομετρικός πίνακας στον κόσμο, ενδεχομένως χρησιμοποιούμενος από αρχαίους μαθηματικούς γραμματείς για να γίνουν υπολογισμοί στις κατασκευές παλατιών, ναών και καναλιών.

Η νέα έρευνα δείχνει ότι οι Βαβυλώνιοι, όχι οι Έλληνες, ήταν οι πρώτοι που μελέτησαν την τριγωνομετρία – τη μελέτη των τριγώνων – και αποκαλύπτουν μια αρχαία μαθηματική επινόηση που είχε “κρυφτεί” μέχρι τώρα.

Γνωστό ως Plimpton 322, η μικρή πινακίδα ανακαλύφθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1900 στο Νότιο Ιράκ από τον αρχαιολόγο, ακαδημαϊκό, διπλωμάτη και αρχαιολόγο Edgar Banks, το πρόσωπο στο οποίο βασίστηκε ο φανταστικός χαρακτήρας του Indiana Jones.
Έχει τέσσερις στήλες και 15 σειρές αριθμών που γράφονται πάνω του με τη σφηνοειδή γραφή της εποχής, χρησιμοποιώντας το εξηνταδικό σύστημα αρίθμησης των Βαβυλωνίων.

Η επιστημονική έρευνα του UNSW παρέχει μια εναλλακτική πρόταση στην ευρέως αποδεκτή άποψη ότι η πινακίδα (tablet της εποχής εκείνης) ήταν βοήθημα εκπαιδευτικού για τον έλεγχο των λύσεων των μαθητών για προβλήματα εξισώσεων δευτέρου βαθμού.

“Το τεράστιο μυστήριο, μέχρι τώρα, ήταν ο σκοπός του – γιατί οι αρχαίοι γραφείς πραγματοποίησαν το σύνθετο έργο της δημιουργίας και διαλογής των αριθμών στην πινακίδα.
“Η έρευνά μας αποκαλύπτει ότι το Plimpton 322 περιγράφει τα σχήματα των ορθογώνων τρίγωνων χρησιμοποιώντας ένα νέο είδος τριγωνομετρίας που βασίζεται σε λόγους, όχι γωνίες και κύκλους. Είναι ένα συναρπαστικό μαθηματικό έργο που αποδεικνύει αδιαμφισβήτητη μεγαλοφυία.

Η νέα μελέτη του Dr. Mansfield και του αναπληρωτή καθηγητή Norms Wildberger του UNSW δημοσιεύεται στην ιστορία Mathematica, την επίσημη εφημερίδα της Διεθνούς Επιτροπής για την Ιστορία των Μαθηματικών.